Wat is osteopathie en wat kan het voor u betekenen?

Osteopathie is een manuele behandelmethode. ‘Manueel’ betekent dat een osteopaat zijn handen gebruikt om beweging in het lichaam te onderzoeken en (indien nodig) te herstellen.

Osteopathie achterhaalt de oorzaak van uw klacht

Osteopathie ziet het lichaam als een geheel. Dat fundament heeft een belangrijk gevolg voor de manier waarop wij de klachten van onze patiënten verhelpen. In plaats van een klacht alleen te beschouwen in de locatie waar deze zich bevindt, kijkt een osteopaat naar de verbindingen die een grote rol spelen in het lichaam.

Beweeglijkheid is een essentieel onderdeel van het menselijk lichaam. Het ene deel van het lichaam heeft het meer dan het andere, maar beweeglijkheid is van groot belang. Kijk maar naar de gewrichten of de beweging van de buik als je in- of uitademt. Ook de organen hebben een bepaalde mate van beweging. Organen zitten namelijk niet los in de buik, maar worden op hun plek gehouden door vliezen die aan delen van het skelet zijn bevestigd. Ieder deel van het lichaam heeft een optimale mate van beweging en alles maakt deel uit van een groter verband. Voorbeelden:

  • De longen moeten beweeglijk zijn voor een goede ademhaling. Dit kan verstoord raken door longontsteking of een verkoudheid. Dit kan op zijn beurt hardnekkige shouder- en rugklachten tot gevolg hebben omdat de longen zijn opgehangen aan de ribben.
  • “Verkeerde” voeding of stress kunnen spanning op de darmen veroorzaken die als tegenreactie een ontspanning in de lage rug veroorzaken met rugklachten als gevolg. Het kan zelfs mogelijk zijn dat bestaande herniaklachten en arthroseklachten met oefeningen niet verbeteren of zelfs verergeren.
  • Ook de darmen hebben een bepaalde mate van beweeglijkheid nodig voor een gezonde spijsvertering en optimale opname van voedingsstoffen.

Klachten ontstaan als onderlinge beweeglijkheid en balans van het lichaam worden verstoord. Dat kan op de plek zelf of op een andere locatie die daarmee in verbinding staat.

Een internationaal herkende behandelingsmethode

Fysiologische, biomechanische en neurologische principes liggen ten grondslag aan de osteopathie. Het is een internationaal erkende behandelingsmethode waarvoor je in Nederland zelfs gekwalificeerd moet zijn als basisarts of fysiotherapeut om aan de opleiding te mogen beginnen. Nederlandse osteopaten die aan deze eisen hebben voldaan, zijn te herkennen aan de DO-MRO titel.

Meer weten of een afspraak maken bij Osteopathie Bollenstreek in Lisse?

Voor een overzicht van de klachten waarbij osteopathie kan helpen, bezoekt u deze pagina. Woont u in Lisse of de Bollenstreek en heeft u een vraag over osteopathie? Bel 0252 – 231 983. Als u liever een email stuurt, kan dat naar dit adres: info@osteopathiebollenstreek.nl.